Komme i form er ikke bare lett

«Ingenting er så populært som å gi folk kostholdsråd og treningsråd slik at man kan komme i form.»

Avisene, blogger og Facebook er full av dem. Litt som smøresjefen til skilandslaget sine ”80-smøringer du bør ha”-råd, tar kostholds og treningsrådene ikke hensyn til at de som mottar dem ikke nødvendigvis allerede er i toppform, supersunne eller kan måle kaloriinnhold i mat ved øyemål.
Ikke spis for mange kalorier, men ikke for få. Tren ofte, men ikke for ofte og helst hardt, men helst ikke. Ikke gå på diett, men gå på diett. Spis frukt, men ikke banan, eller kanskje du skal spise banan. Eller bare ikke gjør noe som helst, og spis bønner og kikerter.

Med andre ord, du må tilegne deg en livsstilsendring, som du og jeg egentlig har veldig få forutsetninger til å klare med en gang, og skal vi få det til så må du ta tiden til bruk for vedvarende endringer krever nettopp tid, og tålmodighet.
Og hjelpes, jeg kan ikke tenke meg noe mer deprimerende og demotiverende enn et liv preget av bønner og kikerter.

For råd myntet på allerede topptrente, muskuløse og hypersunne er vanskelig å følge for den som så vidt har startet med å gå turer, eller som er ved starten av en livsstilsendring.

Det er ikke nødvendigvis det at rådene i seg selv er dårlige, men er man overvektig, i dårlig form og har et usunt liv er har du andre utfordringer enn de som er i bedre form. Problemer med motivasjon, kunnskap om det man får i seg, tilpassing i hverdagen. Ting som faller andre naturlig fordi de rett og slett og har trening i det.

Denne bloggen er da mitt bidrag til det evinnelige jaget etter å bli sunnere. Forskjellen er at jeg ganske nylig var der du er nå, og jeg er på stadig søken etter løsninger som bringer meg nærmere en normal vekt, kondisjon og liv.
Jeg er verken topptrent, supersunn eller to dager unna toppidretten. Det jeg derimot er, er en person som har gått ned nesten 27 kg på litt over et halvt år måneder, og skal fremdeles ned.
I den perioden har jeg også gått ned to størrelser i klær, har mindre problemer med astma og gått fra å være sofagris til å trene flere ganger i uka.

Måtte jeg gjøre store omveltninger i mitt liv? Nei.
Var det overkommelig? Absolutt.
Var det lett? Ja.

En dag ble det for min del nok, og jeg bestemte meg om å gjøre noe med mitt liv .
Nå, 27 kg senere og fremdeles på vei ned, vil jeg skrive om hvordan man kommer over den første kneiken, og noen råd og tanker på veien videre. Samtidig som jeg forteller om min egen vei på vei ned i vekt, og opp i sunnhet. For jeg skal nå 75 kg, og er på god vei.

Så er det maraton, og en tur over Grønland som står for tur.

Poenget er altså å dele det jeg har erfart gjennom mye prøving og feiling, slik at du slipper. Så håper jeg at du får nytte av det som står her.