Det skal ikke så mye til

Kalorier som overrasker

«På bildet over ser du hvor mye 307 kalorier med potetchips og dip ser ut.»

50 gram dip utgjorde 97 kalorier, og 40 gram chips ga 210 kalorier.  Det skal ikke så mye til for å si det slik. Så la meg innlede med et tips om å kjøpe små skåler om du som meg liker å spise chips, men ønsker enda å være sunn. Da ser ikke porsjonen så små og deprimerende ut.

I sist post snakket jeg om å få oversikt over hva du får i deg, ved å notere deg hva du spiser. Nå kommer jeg litt mer inn på kalorier, for noe lite kan inneholde mye mer en det du tror.

For å eksemplifisere hvor stor forskjellen kan utgjøre for en person kan jeg anbefale alle og en hver til å gå å se på Secret Eaters, et britisk TV-program som tar for seg akkurat dette. Der møter man mennesker som søker hjelp fra programmet for å komme ned i vekt fordi de ikke forstår hvorfor de ikke klarer å gå ned i vekt.

Sannheten for alle som deltar i programmene er dog at de har ingen oversikt over hvor mye de får i seg, og alt det positive de gjør ikke veier opp for det negative. Du hadde en som trente hver dag, men gikk ikke ned et gram. Vedkommende sa at det aldri ble mer enn 1500 kalorier. Sannheten var nærmere 3000 kalorier per dag, alt fordi vedkommende ikke viste hvor mye det hun spiste faktisk inneholdte.

Det var først etter jeg så på dette programmet at jeg spurte meg selv “Hva er kaloriinnholdet i det jeg får i meg?”. Jeg var kanskje ikke hoppende glad for resultatet, ikke det at formen var så god at hopping var et alternativ. For å trene, men ikke gjøre noe med kostholdet er litt som å prøve å fly ved å hoppe ut av vinduet. Du treffer bakken fort.

Som jeg nevnte sist så foreslo jeg  å notere alt det du spiser og drikker i tre dager. Om du har gjort det, se hvor mange kalorier per 100 gram de forskjellige tingene inneholder. Du trenger ikke å tenke på vekten tingene faktisk har, det er bare en fin måte å se hvor store forskjeller det er mellom forskjellige ting.

Veldig forenklet, og da mener jeg veldig, så må du spise mindre kalorier enn det du forbrenner om du skal gå ned. Jeg liker for eksempel kanelsnurrer, men jeg er også veldig glad i chips. Hvis jeg vet hva det inneholder så kan jeg faktisk spise litt av begge uten at det går utover det jeg bør ha i meg hvis jeg vil fortsette gå ned i vekt.

For min del startet det med å danne seg en grov oversikt, etterpå startet jeg med å bli mer nøyaktig, og det kommer jeg tilbake til i neste post.

Her er forøvrig en episode fra serien Secret Eaters.

2 Comments

  1. Lisa Holm

    Syns det burde vært påbudt å vise nutrition-informasjon på menyer på café og andre spisesteder. Du aner jo ikke hva som finnes i f.eks en “Husets Iste” på café. Den smaker søtt som bare det, så sikkert mye sukker og sirup, og sikkert ikke noe te nedi. Lurer veldig på hvor mange kalorier som er nedi. Drakk en i dag, og gjettet på kanskje 300 kalorier, men skulle ikke forundre meg om jeg tar feil.

    • Alejandro Decap

      Jeg er helt enig. Det hadde ikke en gang trengt å være helt nøyaktig, bare en generell indikasjon. Opplysninger om næringsinnhold på café og restauranter hadde ikke bare hjulpet de som skal ned i vekt, men også de som rett og slett ønsker å ta et sunnere valg. Det har vært snakk om at det skal bli påbudt i Norge, men aner ikke om det noen gang kommer til å skje. Sånn sett er MyFitnessPal ganske fin, for der kan du finne ekvivalenter til det du har, og der du er usikker kan du bare velge det alternativet med flest kalorier om du vil være sikker.

Leave a Reply

© 2024 Sånn passe sunn

Theme by Anders NorénUp ↑