«Sko er det absolutt viktigste kjøpet du vil gjøre når du nå starter med et ”aktivt og sunnere liv”.»

Jeg er fullstendig klar over at det siste der hørtes ut som slagordet en krill-kapselselger kunne ha sagt, men kvalmende utrykk til tross – ikke steng fanen enda.

Når jeg startet med å trene kjøpe jeg billige sko hos XXL. For rene turer var den helt utmerket, og for meget korte joggeturer greide den seg fint. Når jeg derimot først økte på så var det litt som å gå barfot på en rullesteinstrand, for dempingen på billigskoene var nesten homeopatisk. Etter en stund så begynte jeg sakte, men sikkert å nærme meg faresonen for å pådra meg skader.

Derfor, skal du bruke penger på noe som helst, bruk dem på gode sko. Ikke fall for fristelsen for å først kjøpe dyre kompresjonstights med tvilsom vitenskapelig effekt, eller pannebånd med bluetooth eller en treningsjakke for 5000 kroner (ja, de finnes). Kjøp gode sko. Billige sko som ikke passer til din bevegelsesstil, pronasjon, behov og så videre, vil ende opp med å påføre deg skader, ubehag og demotivasjon.

Dessverre er det alt for mange butikker som egentlig har mest lyst til å selge deg sko de har gode marginer på, uten å sjekke så nøye på hva du faktisk trenger.  Etter min heller elendige opplevelse med billigskoene har jeg nå tre par, relativ dyre, sko. Jeg valgte å investere i dette, for timer hos fastlege og fysioterapeut blir dyre i lengden.

De første kjøpe jeg hos de fabelaktige folkene på Löplabbet. Ikke bare ble jeg spurt om hva jeg skulle bruke dem til, terreng, nivå på aktiviteter. Jeg ble også satt på en tredemølle og fikk analysert hvordan jeg løp og sko som passet til mine behov. For eksempel trenger jeg ekstra støtte fordi jeg har overpronasjon. Køene i butikken er vanvittig lange, og prisene er ikke helt billige. Skoene varer lenge derimot og gjør det å bevege seg mye gøyere.
Du kan få mer informasjon her: https://www.loplabbet.no

Et annet sted jeg har besøkt var Sport 1. Her blir du også testet, men i litt mindre grad enn hos Löplabbet. Dog, utvalget deres er ganske mye større og prisene er litt mer variert.
Her kjøpte jeg mine piggsko, for med mindre du har lyst til å se ut som Bambi mens du løper på isen så blir du nødt til å investere i noe med pigger dersom du vil løpe utendørs vinterstid. Et alternativ er å bruke brodder, eller få pigget de skoene du har, men det har jeg dessverre ingen erfaring med.
Få mer informasjon her: http://www.sport1.no

Skoene kan virke dyre, men husk at på et eller annet tidspunkt så vil du bli tvunget til å kjøpe bedre sko. I tillegg, gode sko varer deg lenge.
Dog, en ting du må være klar over, som jeg ble informert om av min fysioterapeut, vær forsiktig i starten når du har fått nye sko, ta det rolig og øk deretter belastningen forsiktig etterhvert.