«Mitt favoritteksempel på hvor lite kunnskap om næringsinnhold og kalorier mange har, har jeg fra mitt liv som student på BI.»

Stående i en kø for mitt første besøk på Starbucks på BI fikk jeg gleden av å stå bak to personer som nettopp hadde kommet fra trening. De snakket om hvor mye de hadde trent og hvor mye de gledet seg til å ta seg en velfortjent kaffedrikk. Begge skulle ha en Pumpkin Spice Latte, og en av tingene jeg bet meg merke i var at de snakket om hvor sunt de spiste, og ikke kunne forstå at folk drakk brus. Nå, jeg pleier ikke å høre på andre samtaler, men her gjorde jeg et unntak og jeg sjekket hvor mye sunnere denne var i forhold til brus, og tallene var ikke lystige. For i en grande pumpkin spice latte (som da er ca 0,5 l) er det 380 kalorier, mens det i for eksempel Coca-Cola er 200 kalorier for tilsvarende mengde.

Her er hemmeligheten, det er ikke latskap, eller manglende vilje som gjør at folk ikke greier å gå ned i vekt. Det er ikke dietter eller dumskap. Det er at folk ofte ikke er klar over hvor mye ting faktisk inneholder. Lett er det dog ikke. Skal man spise ute så er det nesten umulig. Bislett kebab, en favoritt blant mange høyskolestudenter,  skriver på sine nettsider at de ikke hva maten inneholder, den norske starbucks-nettsiden har ikke næringsinnholdet oppført, og mange restauranter og kaffer kan ikke si noe fra eller til.

Dermed må man bygge opp kunnskapen selv. For du kan trene, du kan gå på dietter og du kan være kjempeflink når du er hjemme, bare for å se alt falle sammen på de tingene man gjør ute som man ikke nødvendigvis har kontroll på.  For min del drakk jeg syv kopper kaffe latte med to skjeer sukker fra maskinen på min tidligere jobb, hver dag.

Om du antar at en teskje er 5 g så har du ca 20 kalorier per skje. Om du har to i hver kaffe, og du har 7 av dem så er du oppe i 280 kalorier bare i sukker. Har du, som meg, noe melk i for eksempel 0,2 dl i hver kopp så er du oppe i 64 ekstra kalorier per dag. Så på slutten av dagen hadde jeg drukket 344 kalorier bare i kaffe. Mye av det på ren automatikk.

For å si det på en litt annen måte. Løper du i 30 minutter, og veier 90 kg så har du forbrent ca 480 kalorier. Trekker vi kaloriene fra kaffen fra dette har du tjent 136 kalorier. Ikke særlig mye med andre ord.

Det jeg først og fremst startet med var å notere meg alt jeg spiste og drakk gjennom en dag. Det sentrale var ikke å finne ut av kaloriene, men å danne seg en oversikt. Spesielt når det kom til de tingene som jeg fikk i meg på automatikk, da særlig kaffe for min del. Jeg gjorde det i noen dager, og på slutten fikk jeg et ganske klart bilde over hvor mye småting som hadde sneket seg inn i kostholdet.  Det litt fascinerende er at når noe blir en vane så er man ikke så veldig bevist på det man gjør.

Så noter alt det du spiser og drikker en minimum tre dager, men ikke tenk på vekt, kalorier eller noe slikt. Om det er en bit sjokolade, så noterer du det ned. Er det en kjeks, noter det ned. Dette handler ene og alene om å få oversikt, og en god måte å øke bevisstheten på mengder og antall. Jeg kan nesten garantere at du vil få noen overraskelser hvis du er helt ærlig med deg selv og du har merket at du ikke har gått ned uansett hva du gjør.

Fortell meg gjerne hvordan det gikk i kommentarfeltet.