«Du trenger ikke å se ut som denne fuglen for å starte meg jogging. Du trenger bare gode sko, godt humør, og en gratis app. »

Når man begynner å få lyst på større treningsutfordringer, og du har skaffet deg nye sko så kan jogging være veldig god ting å starte med. Les mer om sko her: http://sannpasse.no/2016/01/sko-for-nybegynnere,

Jogging kan alle og enhver gjøre og i følge denne artikkelen http://forskning.no/forebyggende-helse-samfunnsmedisin-trening/2012/05/jogging-forlenger-livet er det helsemessig meget positivt.

Jeg foretrekker jogging framfor treningsstudio, og min erfaring har vært i tillegg at det å gå rett fra rolig turer over på harde økter på treningsstudio ikke vil fungere for alle.

Jogging kan også gjøres over alt, enten du er alene eller med andre, og med god musikk eller en god podcast så går tiden fort.

En av de største fordelene er også at det ikke krever noe utstyr, dyrt medlemskap eller tilgang til spesielle lokaler. Det eneste du må få fatt på er skoene, og de får du uansett bruk for om du får lyst til å forsøke andre aktiviteter senere.

Jeg startet for eksempel med en vilkårlig t-skjorte jeg fikk til jul, en shorts fra Dressmann som jeg hadde liggende og satte av sted. Jeg tenkte at jeg så skikkelig dum ut, fram til jeg så noen komme løpende i farger du normalt sett kun finner på veiskilt. Med andre ord, du trenger ikke å tenke på hva du har på deg

En god app som jeg brukte når jeg skulle starte med jogging, og som jeg fortsatt bruker, heter Endomondo. Dette er veldig enkel app som kan sette opp en treningsplan for deg basert på hvilket nivå du liger på og hvilken mål du har foran deg. Den har også funksjoner for andre treningsformer enn jogging om du vil variere .

Den har også en voiceover-funksjon som forteller hvor raskt du jogger, hvor langt du har jogget osv. over hodetelefonene. Appen er gratis og  finnes til både Iphone-,  Android-, BlackBerry- og Windows-telefoner. Den kan lastes ned her: http://endomondo.com
En veldig fint ting er at denne fungerer sammen med MyFitnessPal og legger inn hvor mye du omtrentlig har forbrent av seg selv. Mer om  MyFitnessPal finner du her: http://sannpasse.no/2016/01/myfitnesspal/

Det eneste problemet med appen er at den forteller deg ingenting om joggeteknikk, som er en veldig viktig ting å ha på plass. For dårlig joggeteknikk ender ofte med skader. Löplabbet har skrevet noen gode tips som du kan bruke https://www.loplabbet.no/5-elementer-i-god-lopeteknikk.

Det handler i hovedsak om å ha korte og raske skritt, rett rygg og sørge for at du treffer bakken med den fremste foten når den befinner seg så rett under skuldrene dine som mulig. Her er det greit å dytte fram hoftene så godt som du kan. I tillegg er det viktig å prøve å lande langt framme på foten og ikke med hælene.

Husk å ta ting rolig og øke intensiteten sakte. Dersom du ikke klarer å jogge hele distansen du har valgt deg, kan du veksle mellom å jogging og gangfart.

Etter hvert så vil du bli overasket over hvor langt du kommer, og hvor raskt du får progresjon. Plutselig jogger du 10 km uten store problemer. Tro meg, det å løpe for å rekke bussen, med en sekk full av bøker uten å føle at lungene dine ønsker seg en ny kropp, er og forblir det beste i verden.

Foto: Serhanoksay (CC BY-SA 3.0)