«Med en kuldemaske blir trening i kulden en lek»

Litt som lisensregningen, så kommer kulden tilbake oftere en du tror, og de neste ukene melder yr.no at det er nettopp det som skal skje.
Nå er presisjonsgraden på værmeldingen omtrentlig den samme som du finner hos NSB sine beskjeder om hvor forsinket toget er. Det skader dog ikke å være forberedt uansett, og som jeg har nevnt tidligere så bør man ikke la det gå lenge mellom hver gang man beveger seg.

Med en gang gradestokken begynner å passere -5 på sin vei nedover, så vil du merke at det å bli andpusten blir noe mer ubehagelig. Den kalde lufte kjøler ned halsen på vei ned, og lungene blir merkbart irritert. Desto kaldere luften er, desto mer ubehagelig blir det. Om du i tillegg har astma så vil du nok oppleve at det utløser, vel, astmaanfall.

I følge Kai-Håkon Carlsen, forsker og professor hos Norges Idrettshøgskole, kan vedvarende hard trening i kulden faktisk fremprovosere  astma. For eksempel har mange på langrennslandslaget pådratt seg nettopp det. http://www.nih.no/om-nih/aktuelt/nyhetsarkiv/2011/mars/Astma-blant-skilopere/

Så hvordan beskytte deg?
Du kan bruke en buff eller tilsvarende over ansiktet mens du løper og på den måten unngår du det verste. Etter min erfaring så blir en buff  dessverre så fuktig av pusten at du like greit kunne gått rundt med en våt klut på ansiktet.  Eller du kan løpe rundt med en hund som kan slikke deg i ansiktet i tide og utide. Problemet er også den at buffen begynner å bli til is etter en stund, i tillegg til at jo fuktigere den blir jo vanskeligere er det å puste igjennom.
For mitt vedkommende endte jeg opp med å bruker Airtrim kuldemaske. Den for meg til å se ut som Darth Vaders rare fetter, men den varmer opp luften du puster inn, samtidig som den holder på en del av fuktigheten. Jeg har løpt ute i 18 minus og knapt merket det.
Du kan kjøpe den hos Oslo Sportslager for en dyr penge, og veldig varierende service. Men det er veldig verd det. Du finner mer her: https://www.oslosportslager.no/produkt/airtrim-kuldemaske-22788.aspx
Det finnes andre type kuldemasker, blant annet en du har mellom tennene, men jeg falt for noe som kunne stroppes fast til ansiktet. På den måten så slipper man ubehaget av å ha noe inni munnen mens man trener.

En annen viktig ting å huske på er å kle seg godt. På det kaldeste løper jeg med superundertøy med en fleecegenser over, og jakke over det igjen. På beina bruker jeg en løpetights med foring, og ullsokker på føttene. Den første gangen jeg løp ute uten gode klær på meg så ble jeg så kaldt at jeg ikke kunne føle min egen mage. Nå vil jeg redusere magens størrelse, men gjerne ikke ved å frysen den av.

Jeg husker en kar utbrøt forskrekket til sin treningspartner ”Oj, han har på seg en maske. Så rart” i det jeg løp forbi. Skadefryden var dog stor når jeg så han måtte avbryte fordi det ble for kaldt.
Ja, du kommer til å se ut som en tulling, men du er i det minste en varm tulling.