«Nå er den her. Pollenallergikere store frykt: pollensesongen»

For pollenallergikere er ofte denne perioden den verste i året. Jeg har pollenallergi og min følelse rundt det å løpe ute nå er nok den samme som nøtteallergikere har om å svømme rundt inni en pakke nøttemiks.

I utgangspunktet fungerer allergimedisinen helt greit, men så kommer det såkalte røde dager der pollen er som verst.
Derfor har jeg skrevet noen tips for pollenallergikere  basert på egne erfaringer og tips fra kommunikasjonsavdelingen til NAFF (Astma- og Allergiforbundet).

1. Vær har faktisk noe å si, kan NAAF fortelle i sitt medlemsblad AstmaAllergi. Skal du ut å trene er det altså best å gjøre det når det regner, for da er pollenkonsentrasjonen begrenset. Av samme grunn er det faktisk bra for pollenallergikere å trene enten på kveldene eller morgenene, for når det er sol og vind så er også mest spredning.

2. Klærne dine kommer nok til å være full av pollen etter en tur ute. Du bør derfor vurdere å skifte i gangen slik at du ikke drar med deg pollen inn. Du må også huske å dusje så fort du er inn gjennom døren. Om du ikke gjør det så ender du opp med å spre pollen inne, uavhengig om du skiftet før du kom inn. Det er fordi det sitter på hender, hår, ansikt osv.

3. Ha med deg medisinene dine når du er ute å trene. Når du løper så for du mye pollen inn i deg fordi pusten går raskere og om du er ute ved skogen så er du også nærmere kilden. Jeg har fått allergiske reaksjoner og astma under trening og det skal jeg si var verken behagelig eller nyttig. Så ha med deg medisinene. I følge NAAF bør pollenallergikere ta medisinene de skal bruke før trening senest 15 minutter før.

4. Unngå de verste dagene. Jeg prøver å planlegge aktiviteten min rundt de dagene eller periodene der  pollenspredningen er som verst. Det er lite vits i å ha de hardeste øktene når spredningen på de minst egnede dagene.

En fantastisk app som har hjulpet meg med det er Pollenvarsel fra Astma- og Allergiforbundet. Denne viser hvor ille det vil bli framover i din region.  Den viser status på or, hassel, salix, bjørk, gress og burot og kan sende push-varsler etter behov. Denne kan også stilles inn til å kun gi varsler for de regionene som er interessante for deg.

Prisen for herligheten er hele 7 kroner i året, noe som er helt hinsides billig for nytten den gir for pollenallergikere.
Mer informasjon om appen finner du her: http://www.naaf.no/no/allergi/Pollenallergi/Ny-og-forbedret-pollenapp/

5. Det viktigste rådet er: lytt til kroppen. Om du føler deg dårlig, eller er utmattet på grunn av allergien, ta det rolig. Kroppen vil ikke samarbeide godt når den holder på med andre ting. I beste fall blir du bare sliten fort, i verstefall vil du føle deg verre.
Snakk også med legen din om du føler deg dårlig av allergi over lengre tid. Da kan det være at du trenge bedre medisiner.

Om du har noen flere tips så er det bare å legge igjen en kommentar eller ta kontakt.
God tur.