«Sånn ser 320 kalorier med påskegodteri ut. 100 gram eller under et halvt glass totalt.»

Påsken er her. Til glede for de som har fått det for seg at kalorier fortært i ferien ikke gjelder.

Dessverre, dette er ikke en tanke kroppen er helt enig i, hvor enn mye man trygler og ber eller fysisk lukker øynene når du spiser en sjokolade for å lure hjernen.

Kalorier er nå en gang kalorier, uansett hvor de kommer fra. For eksempel så inneholder min favoritt, gelekrokodiller i løsvekt, 320 kalorier per hundre gram. Noe annet jeg kan gledelig gomle i meg er geleskaller, som inneholder hele 345 kalorier per hundre gram. Til sammenligning så inneholder en pizza grandiosa 230 kalorier per hundre gram.

Betyr det at du ikke skal spise snop? Nei, langt ifra.
Til og med i disse tider med veldig billig godteri, trenger du ikke å bekymre deg. Det forutsetter dog noen enkle tiltak fra deg først, for om du er uforsiktig kommer kiloene raskt.

Kjøp så mye påskegodteri du gidder når det først er så billig, men samtidig kjøper du deg en del fryseposer, små oppbevaringsbokser eller tilsvarende.

Når du har gjort det så drar du hjem, drar fram vekten, papir og penn. Legg beholder oppå vekten og nullstiller den.  Når det er gjort så er du klar til å begynne, for målet er å lage godteposer som inneholder x-antall gram og kalorier. På den måten kan du spise med god samvittighet og fremdeles ha oversikt.

F.eks. om du har tenkt å spise snop hver dag i påsken så bør du kanskje fordele mellom 10 til 30 gram i hver boks. Hvis du bare skal spise i helgen så kan du trekke det så langt som til 100 gram per boks eller pose. Her kommer det ann på hva du ellers får i deg.

Tipset her er å ta en type snop oppi beholderen av gangen fram til du når målet og du starter på ny beholder. Altså, du legger oppi først f.eks. ti gram med krokodiller, veier den og noterer hvor mye kalorier det inneholder og så nullstiller du. Så legger du oppi ti gram med sjokolade i samme boksen og ser hvor mye det veier, og noterer hvor mye det kalorier det korresponderer til. Sånn fortsetter du fram til du har nådd målet.

Ser du at det er for mange kalorier, så trekker du fra noen snop-biter etter behov.  Gjenta prosessen fram til du har godt tom for snop. På den måten så vet du nøyaktig hva du får i deg. Du kan regulere dette opp mot det du har fått i deg ut over dagen, og du slipper å få en uhyggelig overraskelse etter påsken.

Selvfølgelig, du må huske å vise selvkontroll, men det blir enklere når alt er dosert ut, noe som tar kort tid å gjøre. Husk også at det kan være lurt å oppbevare alt snopet i skapet slik at det ikke blir stående fremme og rope på deg.

Lurer du på hva de forskjellige tingene har av kalorier? Frykt ikke, Norge er et flott land når det kommer til krav til næringsinnhold.
Handler du hos Rema 1000 så for de løsgodteriet sitt fra Candyking, og næringsinnholdet deres finner du her: http://candyking.no/. Handler du et annet sted så er det sannsynlig at de får det fra Nidar, og deres næringsinnhold finner du her: http://www.nidar.no.

Skulle det mangle opplysninger på noe du har kjøpt deg, kan du enten søke etter noe som ligner. Finner du for eksempel en tilsvarende sjokolade, gelebit og så videre. Eller så kan du ringe dem direkte. For du skal kunne forvente at de kan gi deg opplysninger om dette.

Så håper jeg du for en trivelig påske, med kontroll, måtehold og stor glede.