«Å starter med et løp som ligger langt over det du er vant med, er litt som å hoppe etter Wirkola uten å ha stått på ski før»

Da var det gjort! Etter ett år med trening fikk jeg endelig deltatt på mitt første løp: 5 km under Sentrumsløpet i Oslo. Jeg havnet på beskjedne 21. plass i min klasse, og 68. plass overall blant menn, men jeg er utrolig fornøyd uansett.

Etter løpet sitter jeg igjen med noen tips som jeg gjerne vil dele med deg om du også skal delta på et løp – noe jeg varmt kan anbefale.

0. Distanse
Det er ofte mange ulike distanser å velge mellom, og det kan lønne seg å velge en du er vant med. Om din faste runde er på fire-fem kilomenter, er det lurt å starte med nettopp det.
For å starter med en distanse som ligger langt over det du er vant med, er litt som å hoppe etter Wirkola uten å ha stått på ski før. Du kommer ikke langt, og forsøket vil nok ikke være behagelig
Om du vil prøve deg på en ny distanse, må du trene deg opp til den for det er en forskjell mellom å løpe 1, 3, 5 og 10 kilometer. Forsøk å legge opp treningen slik at du løper omtrent tilsvarende distanse når du trener, men progresser rolig. For raskt og det eneste du blir belønnet med er en skade.

1. Drikk vann
Når du fyker av sted i opp og nedoverbakker med svetten som står ut som om du var utsatt for en lokal syndeflod, blir du sakte men sikkert dehydrert. Enda mer om du ikke har vært påpasselig med å holde deg hydrert før løpet. Drikk derfor jevnlig før løpet, og ha med deg vann under. På den måten kan du ta noen slurker, om du trenger det,
mens du holder på

2. Spis lett
Innen du har trent lenge nok til at du har fått lyst til å delta på et løp så har du fått med deg at å spise mat som er veldig mektig før trening er en særdeles dårlig ide. Med mindre du se den i reprise.
Enda mer gjelder det når du skal delta på et løp. For min del gikk det i en gresk yoghurt og to brødskiver med leverpostei og kalkunskinke med avokado på tre timer før løpet. Det ga meg all energien jeg kunne trenge før løpet

3. Pass på brystvortene dine (for menn)
En svett overdel, koblet med løping er lik friksjon. Resultatet av en svett t-skjorte er derfor  særdeles vonde brystvorter, som føles ut som om de har møtt et rivjern.  Jeg har aldri opplevd dette når jeg har brukt super-/teknisk-overdel, men om sommeren er det ikke aktuelt å løpe med det. Derfor er løsningen for meg å bruke sportsteip over brystvortene, for å unngå friksjonen.  Spesielt under et løp er dette greit å gjøre, for du vil gjerne konsentrere deg om andre ting under et løp enn såre brystvorter. For eksempel å holde et jevnt tempo.

4.. Tenk på plassering din
I startområdet deler folk seg som regel opp etter hvor raskt de løper. Raskeste foran, og tregeste bakerst. Din plassering oppi det hele er nok greit å tenke over. For langt framme og du hindrer folkene bak deg i å slippe fram, alt for langt bak og du kommer ikke opp i fart. Det var en feil jeg gjorde og plasserte meg alt for langt bak, noe som gjorde at jeg ikke kom opp i fart , og tapte tid. I utgangspunktet ikke noe stort problem, men det kan være veldig frustrerende.

5. Ha det gøy!
Uansett hvordan det går, hvor mange folk som deltar, og hvor enn nervøs du er så er det viktig å ha det gøy. Løpet er over på et blunk om du virkelig koser deg, og det er det lett å gjøre. Hør på folkene som står rundt  og heier deg fram, se på veien fyke forbi og vær stolt av hvor langt du har kommet. På den måten kommer du deg gjennom løpet uten uten problemer.

Har du noen tips du vil dele? Legg gjerne igjen en kommentar.